NL
EN

Machinepark verhuizen: de nieuwe en andere manier minimaliseert jouw downtime

Het verhuizen van een machinepark zoals één of meerdere productielijnen lijkt eenvoudig, maar kent veel haken en ogen. Doorgaans gaat het zo: "Onze zware machines moeten verhuisd worden naar onze nieuwe locatie. Daar hebben we wielen voor nodig, dus bellen we een verhuis/transportbedrijf." 
Dat lijkt een goed plan, echter... Het gaat om specialistische machines en complete productielijnen. Zodra de stekker eruit gaat, ligt de productie stil totdat de machines weer op de juiste plek en op de juiste manier geplaatst en geïnstalleerd zijn. En daar zit 'm het probleem. Een transportbedrijf pakt de machines op zoals zij inschatten dat de beste manier is. Ze verplaatsen ze naar de vrachtwagen, vervoeren ze naar de nieuwe locatie, laden de machines uit en zetten ze ONGEVEER op de juiste plaats neer...
Vervolgens is het aan jou als eigenaar van de machines de taak om ervoor te zorgen dat de machines weer naar behoren gaan werken. Klinkt dat als een goede manier om met je dure machines en kostbare downtime om te gaan?

De 5 grootste machinepark verhuizing blunders:

 • Er is geen planning, er is chaos en veel onduidelijkheid
 • Er ontstaat schade
 • Er ontstaan onveilige situaties
 • De verhuizing kost veel meer dan de prijs op de offerte
 • De productie ligt (veel) langer stil dan beloofd

Machinepark verhuizen volgens de verantwoorde en snelle methode:

Er is een totaal andere methode van verhuizen, die garandeert dat jouw downtime minimaal is. Je kan er namelijk voor kiezen om vakkundige industriële verhuizer met specialistische mechanische- en elektrotechnische monteurs in te schakelen die volgens een vaste roadmap werken. Die ervoor zorgen dat alle zaken om de verhuizing heen ook optimaal geregeld worden. Denk daarbij aan het vakkundig laten verwijderen van een muur of andere obstakels, zodat de machines verplaatst kunnen worden. En aan de stroompunten op de nieuwe locatie.
Deskundige verhuizers gaan verantwoord te werk en zorgen ervoor dat jouw machines zo snel mogelijk weer werken. Dat jij zo kort mogelijk na de verhuizing weer kan produceren... Dat klinkt duurder, maar ervaring leert dat dit onderaan de streep juist (veel) voordeliger is.

Hoe gaat zo'n verhuizing van Industriële machines in z'n werk?

Na het telefoongesprek waarbij de aanvraag kort besproken wordt, komen wij langs voor een (kennismakings)gesprek en een globale inventarisatie van de te verhuizen machines. Het is waardevol als direct bij het eerste gesprek de relevante personen, zoals bijvoorbeeld het Hoofd TD, aan tafel zitten. Dan weten alle partijen met wie ze te maken hebben en kan iedereen direct zijn vragen stellen.

Vaak moet er rekening gehouden worden met geheimhouding omtrent het productieproces. Dat zijn wij gewend. Daar hebben we vaste protocollen voor. Wanneer je dit van tevoren aangeeft, dan wordt daar direct rekening mee gehouden. En wordt er geen bedrijfskleding gedragen waar het Yourtech logo op staat. Wij lopen echter nooit onaangekondigd en onaangemeld jouw pand binnen!

Hoe vaak gebeurt het niet dat er een 'monteur' zich bij de receptie aanmeld, die aangeeft dat hij voor installatiewerk aan de sprinklers komt. Hij krijgt een pas en loopt je bedrijf in. Voor je het weet lopen er diverse 'gasten' in je bedrijf die je niet kent en die je niet uit hebt genodigd....

Machinepark verhuizen

Machinepark verhuizing volgens een vaste roadmap geeft zekerheid

Door volgens een methode met een vaste roadmap te werken, wordt er niets over het hoofd gezien. De demontage-, verhuis-, en montagetijd wordt nauwkeurig ingeschat. Het is geen giswerk, zodat jij weet waar je aan toe bent.

In deze fase wordt bepaald of een project bij ons past. De veiligheid van uw en onze werknemers staat in deze afweging voorop. Daarnaast kan het zijn dat de klus zodanig eenvoudig is, dat aangeraden wordt om een transporteur in te schakelen waar wij vaak mee werken.

Na akkoord op de prijsindicatie, wordt het te verhuizen machinepark via een vaste checklist nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens ontvang je de daadwerkelijke offerte, waarin alle punten duidelijk staan uitgeschreven. Zónder mooie praatjes en kleine lettertjes....

Zo'n verhuizing, dat kan makkelijk voor een mooi prijsje...

 "Dit transportbedrijf had een scherpe prijs, dacht ik... Op de verhuisdag sprak er welgeteld één persoon Nederlands of Engels. Op zich verliep het inladen van de machines snel. Het uitladen en plaatsen van de machines was echter een ander verhaal: wát een chaos! Lang verhaal kort: Uiteindelijk stonden de machines ongeveer op de juiste plek, zonder ernstige ongelukken...
Het heeft al met al nog 3 dagen geduurd voordat we de productie op konden starten. En dat was nog niet alles... Vervolgens kwam de factuur van het transportbedrijf. Inclusief meerwerk (vermeld in de vele kleine lettertjes in de offerte) kwam de factuur fors hoger uit dan de scherpe prijs van de offerte... "

Er is een totaal nieuwe en andere manier om zo'n Industriële verhuizing uit te laten voeren...

Na de 'goedkope' verhuizing die hierboven beschreven staat, zijn onze Yourtech specialisten ingeschakeld om de productielijn weer draaiende te krijgen. De eigenaar baalde dat hij niet eerder wist hoe wij zo'n verhuizing aanpakken. Vandaar dit artikel om fabrikanten op de hoogte te brengen van de risico's van een verhuizing. Er is namelijk een deskundige manier om zo'n verhuizing te doen met een vooraf afgesproken, onderbouwde prijs en mét garanties.

De vakkundige en ervaren service- en onderhoudsmonteurs van Yourtech werken vooral voor de industrieën food & beverage, karton en machinebouw. Doordat dat doorgaans complexe machines zijn, zijn onze monteurs inmiddels multi- inzetbaar. Hierdoor zijn wij in staat om allerlei soorten (zware) machines te verhuizen. Wanneer een klus niet bij ons past, dan krijg je dit direct tijdens het eerste gesprek te horen.

24 Jaar ervaring met machinetechniek

Om de productielijn na de verhuizing weer net zo goed (of zelfs beter) te laten werken als voor de verhuizing, is ervaring, kennis en een gedegen intake nodig.
Bij de intake worden de volgende punten uitgebreid in kaart gebracht:

 • Alle te verhuizen machines, zodat we PRECIES weten hoe ze nu staan en werken
 • Alle relevante zaken in de omgeving, zoals de bewegingsruimte tijdens het transport
 • De situatie in de nieuwe ruimte

Hierbij staan enkele vragen centraal: Is het een 1 op 1 verhuizing? Dat wil zeggen: Komt de lijn in de nieuwe ruimte precies zo te staan als in de oude ruimte? Of verandert er iets en zo ja, wat? En wat is er in de nieuwe ruimte allemaal nodig om de lijn zo snel mogelijk na de verhuizing weer te laten draaien?

De 7 meest voorkomende variaties van machinepark verhuizingen

1 Op 1 verhuizen is een ander verhaal dan wanneer je iets gaat veranderen. Er zijn veel variaties mogelijk zoals:

 • Een of meerdere extra machines
 • Weglaten van een machine
 • Vervanging van 1 of meer machines
 • Een extra 'knik' in de lijn
 • Een rechtere opstelling
 • Er moet een extra afstand overbrugd worden
 • Een deel van de lijn komt een verdieping hoger te staan

Bij een professionele verhuizing die door Yourtech wordt uitgevoerd, wordt je helemaal meegenomen in het verhuisproces, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met betrekking tot de layout: Waar komen de machines te staan en hoe? Hoe goed is die plek bereikbaar? Hoe is de uitgangspositie en hoe is de nieuwe situatie? Zijn er andere productielijnen of machines in de buurt die op het moment van verhuizing in werking zijn? Doordat wij een vaste checklist volgen, weet jij precies wat er van jou verwacht wordt en waar je aan toe bent. Alles wordt van tevoren uitgebreid besproken.

Gedegen voorbereiding voorkomt onaangename verrassingen

Na akkoord van de offerte, worden de voorbereidingen gestart. Hierbij maken we de planning en het projectblad, stellen het veiligheidsplan op, bestellen materialen en stellen het team samen met alle benodigde specialisten. Derde partijen waar wij regelmatig mee samenwerken worden ingeschakeld. En wij controleren of alles uitgevoerd wordt zoals dat afgesproken is, zowel op de bestaande als op de nieuwe locatie.

Doordat wij de verantwoording nemen over de gehele verhuizing, wordt alles van A tot Z geregeld. Jij hebt geen omkijken naar de verhuizing en de voorbereidingen. Deze aanpak voorkomt onaangename verrassingen op de verhuisdag...

Dit is waarom het inschakelen van 'je maatje' geen goed plan is:

"Vaak krijgen we de opmerking dat opdrachtgevers bijvoorbeeld een zwager in de bouw heeft, die het muurtje wel even weg kan halen. Hiermee hebben wij 1X onze neus gestoten: Op de verhuisdag stonden alle mensen en materiaal klaar om de machines naar de nieuwe locatie te verhuizen. Maar... de muur die weggehaald moest worden om dat voor elkaar te krijgen, stond nog op zijn plek.... Sindsdien 'trappen wij er niet meer in'. Hoe aardig en vakkundig je broer, zwager, neef, vriend, maat, kennis enzovoorts ook is, wij regelen het weghalen van het muurtje. Dat wordt uitsluitend uitgevoerd door ondernemingen waar wij ervaring mee hebben (eventueel kunnen we uw huisleverancier inschakelen als dat nodig is). Want uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk dat de verhuizing goed en op tijd verloopt." 

Specialistische machines verplaatsen kan enorm uit de hand lopen

Moderne machines bestaan voor een groot deel uit kwetsbare elektronica. Die verplaats je niet zo maar even! Ten minste... als je wilt dat ze nog jarenlang optimaal werken. Dat vraagt om gedegen voorbereiding en kennis van zaken.
Hierdoor weten wij precies op welke punten wij de machine kunnen liften, hoeveel de machine weegt en waar op gelet moet worden. Die informatie is nodig om te bepalen wat de juiste liftwagens zijn. Eventueel nemen we voor de verhuizing contact op met de machinebouwer als dat nodig is.

Doordat wij alles van tevoren uitgebreid in kaart brengen en voorbereiden, gaat de verhuizing snel en soepel. En is de downtime zo laag mogelijk. Tel uit je winst...

Verhaal uit de praktijk: hoe snel werken veel tijd kan kosten....

 "De verhuisdag verliep al rommelig, het was geen gestroomlijnd geheel. Er werd snel gewerkt totdat mijn angst uitkwam: Er klonk een keiharde knal en onze mengmachine lag op zijn kant... De gewichtsverdeling was niet goed ingeschat! De schade was zodanig dat 'ie niet meer bruikbaar was. Als een gek moesten we dus op zoek naar een vervangende machine. Zo goed en zo kwaad als het ging, met veel extra kosten en veel later dan afgesproken hebben we onze productie op de nieuwe locatie kunnen hervatten."

Gedegen voorbereiding maakt het verschil tussen succes of falen

Doorgaans denken producenten zo: "Ik heb wielen nodig om mijn machines te verhuizen", maar het is eigenlijk: "Ik heb technische kennis nodig en de wielen horen daarbij." Techniek is essentieel om je industriële machine na de verhuizing weer optimaal te laten draaien. Wanneer je voor de verhuizing 300 verpakkingen per minuut draait, dan moet dat op de nieuwe locatie ook gebeuren. Door onze gedegen voorbereiding waarborgen wij dat op de nieuwe locatie dezelfde productiecapaciteit behaald kan worden. Sterker nog: We hebben regelmatig meegemaakt dat de machines zelfs beter draaien op de nieuwe locatie...
En over de nieuwe locatie gesproken: Wij hebben de specialistische kennis in huis om de meest optimale indeling voor jouw productieruimte te maken. Geef het maar aan als je hier meer over wilt weten of gebruik wilt maken van deze kennis.

Machinepark verhuizen

Verhaal uit de praktijk: Wát een puinhoop!

 "Voor het verhuizen van onze kaassnij- en verpakkingslijn hadden wij een transporteur ingeschakeld die zei dat hij de juiste kennis en ervaring had om deze klus te klaren. Nou, ik weet niet over welke kennis en ervaring hij het gehad heeft, maar het verhuizen van onze productielijn is in ieder geval niet professioneel uitgevoerd! Het inladen, transporteren en uitladen zag er verder prima uit. Echter... na het aansluiten en testen van de machines, bleek dat er veel niet klopte! Eén van de deelmachines stond verkeerdom (!), waardoor de transportband de verkeerde kant op liep... Vervolgens stonden de machines totaal niet goed op elkaar aangesloten en uitgelijnd, waardoor verpakkingen op de grond vielen of scheef bij de volgende machine terecht kwamen. Wát een puinhoop!"

Dit is waarom het geen goed plan is om zelf je machines te verhuizen...

Vaak zien wij dat producenten zelf hun machines gaan verhuizen... Zelf verhuizen klinkt logisch wanneer je de juiste kennis, tijd (!) en vervoersmiddelen hebt. Maar of het zo verstandig is... Zelfs bij een verplaatsing van je machinepark, dus een interne verhuizing, kan er heel veel fout gaan. Een klus die erg eenvoudig lijkt, kan onverhoopt veel problemen geven. Wil jij dat risico nemen?
Daarnaast willen producenten vaak hun eigen technische dienst inzetten om de machines te demonteren en los te koppelen. Dit is echter niet op het niveau en snelheid waarop wij dat doen. Je loopt dan het risico dat de efficiëntie van je productieproces niet meer optimaal is. Dat je dus na de verhuizing een (veel) lagere productie capaciteit behaalt dan voor de verhuizing. Het inschakelen van je eigen technische dienst klinkt logisch, maar zo werken wij niet. Wij dragen de verantwoordelijkheid van A tot Z. Vandaar dat onze monteurs de machines demonteren en loskoppelen, op de nieuwe locatie weer aansluiten en daarna overdragen aan de operatie.

Inmiddels 460 machinepark verhuizingen volbracht

Specialistisch zijn betekent kritisch blijven. Na elke verhuizing  wordt met het Yourtech team de roadmap besproken om te kijken of er iets verbeterd kan worden. Specialistische kennis bouw je op. Dat krijg je pas na een groot aantal verhuizingen. Wij hebben inmiddels al tegen de 500 machinepark verhuizingen uitgevoerd met duizenden machines. Schakel ons daarom voor jouw externe, maar ook voor jouw interne verhuizingen in. Voor de grootschalige en kleinschalige verhuizing van jouw industriële machines. Al is het alleen maar voor advies over het verplaatsen van een enkele machine.

Het grootste risico dat je loopt bij het zelf uitvoeren van de verhuizing of het inschakelen van een vervoersbedrijf met een hele scherpe prijs, zijn:

 • Tijdsduur
 • Veiligheid
 • En de verborgen meerkosten

Waarom zou je kiezen voor een specialist in machinepark verhuizingen?

Moderne machines zijn niet alleen maar mechanisch, maar bestaan voor een groot deel uit kwetsbare elektronica. Hierdoor is het afbreukrisico heel groot. Als jij alleen maar wat wielen huurt, dan is de kans op schade enorm. Dan is de kans heel groot dat jouw machines na de verhuizing niet meer zo performen, zoals ze behoren te performen.

 Daarom is het onverstandig om een gewoon transportbedrijf in te huren voor deze klus. Het gaat vaak mis, ze hebben de technische know-how niet. Transporteurs kunnen hijsen en transporteren. En dat is dus precies wat ze doen: ze trekken de stekker uit de machine en zorgen dat 'ie losgemaakt wordt van de vloer en van andere machines. Ze bevestigen enkele banden eraan en hijsen de machine op. Vervolgens zetten ze 'm in de vrachtwagen en vervoeren ze 'm naar de nieuwe locatie. Daar laden ze 'm uit en zetten ze 'm ongeveer op de juiste plek neer en zijn ze klaar voor de volgende klus.

Het venijn zit 'm in de techniek. Als op maandagochtend na de verhuizing de machines niet naar behoren draaien, dan heb je een probleem. Daarom kan je deze klus beter over laten aan specialisten die wél de benodigde kennis in huis hebben én volgens een bewezen methode met vaste roadmaps werken.

150.000 Euro per dag aan gemiste productie...

Rekenvoorbeeld: Neem een kaasproducent die op de oude locatie 250 verpakkingen per minuut produceert. Stel dat na de verhuizing de machines een extra dag stilstaan, doordat ze niet goed vervoerd zijn, onjuist geplaatst en/of aangesloten zijn. Dat kost de producent al snel 150.000 euro per dag aan gemiste productie. En dan hebben we de boetes voor het niet op tijd leveren en het verliezen van klanten nog niet meegerekend...

Hoe snel na de verhuizing wil jij jouw productie hervatten?

Hoe beter alles in kaart is gebracht en hoe optimaler de planning, hoe sneller de verhuizing gaat. Des te sneller alles opgebouwd kan worden, des te sneller jouw machines weer kunnen draaien. Door de uitgebreide voorbereiding weten wij precies wat we nodig hebben qua transport, zowel in de hal als qua vrachtwagens. In de hal moet er voldoende ruimte zijn om de hijskranen met jouw machines te laten rijden. Zowel op de oude, als op de nieuwe locatie.
Daarvoor moeten alle benodigde (compacte) hijskranen aanwezig zijn die het gewicht van de machines aankunnen. Dan is het essentieel om te weten hoeveel de machines wegen en waar het zwaartepunt ligt! Daarom is het een vast onderdeel van onze voor bereiding, om de machinebouwers te benaderen om aan te geven dat wij de machines gaan verhuizen. Mochten er problemen zijn, dan kan er snel contact opnemen met de leverancier om het samen op te lossen.

Machinepark verhuizen

De verhuisdag van jouw machinepark... een goede start is het halve werk

 De verhuisdag begint met een briefing op locatie met alle betrokken partijen die ervoor zorgen dat jouw machinepark verhuisd wordt. Hierdoor is het voor iedereen duidelijk wie er meehelpen, wie wat doet en wie het aanspreekpunt is. Vervolgens worden alle veiligheidsregels doorgenomen.

Wij garanderen dat de machines / productielijn binnen de afgesproken tijd opgeleverd worden. Tenzij van tevoren aangeven is dat een bepaalde machine risicovol is om te transporteren. Bijvoorbeeld doordat 'ie erg oud, verwaarloosd, vuil is of als er geen documentatie voor is. Voordat wij iets loshalen, worden de eventuele risico's geïnventariseerd en besproken.

De enige juiste afsluiting van jouw machinepark verhuizing...

Alle stappen van jouw machinepark verhuizing worden volgens een vaste roadmap uitgevoerd. Het opleverprotocol is daar een vast onderdeel van. Hierbij voeren wij overleg met alle betrokken partijen, worden de machines aangesloten en getest in samenwerking met jouw operational manager(s).

Jouw machines worden functioneel opgeleverd. Tenzij het anders afgesproken wordt.
Doordat we de benodigde technische gegevens opgevraagd hebben, kunnen wij ervoor zorgen dat de machines weer net zo goed en wellicht zelfs beter draaien dan op de oude locatie.

Machinebouwers zijn géén verhuisspecialisten

De machines die vandaag de dag verkocht worden zijn state of the art. Het lijkt logisch om de machinebouwer te vragen om de machines te verhuizen. Echter... dit is niet hun core-business. Daarbij heb je doorgaans in een productielijn te maken met meerdere leveranciers... Dan wordt het al lastig! Laat je dan elke leverancier zijn eigen machines verplaatsen? En hoe wordt dat dan op elkaar afgestemd?

Daarbij... Machinebouwers hebben vaak te weinig mensen om zo'n verhuizing te realiseren. Zij engineeren, maken en leveren machines. Machines verhuizen doen ze liever niet.
Wij werken samen met de machinebouwer, als de verhuizing daarom vraagt. Verhuizen is onze specialisatie, wij vinden het leuk, hebben de juiste kennis, roadmaps en specialisten in huis. Voor machinebouwers is het veel interessanter om dit aan ons over te laten, dan om het zelf uit te voeren.

Wat gaat er doorgaans fout bij een Industriële verhuizing?

 Wanneer je zelf de industriële verhuizing uitvoert of als je de verhuizing door een niet- specialist uit laat voeren loop je groot risico dat er iet fout gaat. In de bovenstaande tekst staan al enkele zaken genoemd die wij de afgelopen jaren tegen zijn gekomen. Voor het overzicht zet ik de effecten van ondeskundigheid die wij de afgelopen tijd gezien hebben op een rijtje:

 • Machines vallen om
 • Vriendje van vriendje van vriendje ingeschakeld...
 • Slechte communicatie door taalbarrière
 • Machines sloten niet goed op elkaar aan
 • Er stak ergens een draad uit de grond en daar werd niets mee gedaan, zodat het een struikelblok werd.
 • Schades aan de verhuisde machines
 • Niet schoon opgeleverd
 • Duurde langer dan gedacht
 • Veel verrassingen links en rechts

Vervolgens werden wij gevraagd om de problemen op te lossen. In eerste instantie hebben wij vol bewondering/ verbazing rondgelopen en foto's gemaakt... Vervolgens hebben we alles hersteld. Goedkoop is duurkoop. De productielijn lag veel langer stil dan verwacht en afgesproken. En er waren (daardoor) veel extra kosten.

Conclusie:

Jouw productie is afhankelijk van specialistische machines. Machines die je met zorg uitgezocht hebt en waar je een bepaalde productiecapaciteit en kwaliteit mee behaalt. Tijdens de verhuizing ligt je productie uiteraard stil. Daarom is het essentieel om die verhuizing zo vlot en soepel mogelijk te laten verlopen. En om je productie zo snel mogelijk, met de capaciteit en kwaliteit te hervatten zoals je gewend was. Is dit zoals je jouw verhuizing het liefste wil zien? Maak dan een afspraak met onze verhuisspecialisten. 

Maak een afspraak